Ambulance match. Το ματς ολοκληρώνεται όταν ένας από τους δύο αντιπάλους καταφέρει να βάλει τον άλλον στο πίσω μέρος ενός ασθενοφόρου που βρίσκεται δίπλα στο ρινγκ και βάλει μπρος στο όχημα.
Bar Room Brawl. Αγώνας που γίνεται μέσα σε μπαρ ή σε περιβάλλον μπαρ με όλα τα… εργαλεία (μπουκάλια, ποτήρια) που συναντά κανείς εκεί να χρησιμοποιούνται σαν όπλα.
Battle Royal (Royal Rumble). Αγώνας 10, 20 ή 30 παλαιστών. Όποιος βγει εκτός ρινγκ περνώντας όλο του το σώμα επάνω από το τρίτο σχοινί (το ψηλότερο) αποκλείεται. Πρέπει μάλιστα να πατήσει το έδαφος με τα δύο του πόδια. Νικητής όποιος μείνει τελευταίος. Αν κάποιος δεν βγει από το τρίτο σχοινί μπορεί να γυρίσει στο ρινγκ και να συνεχίσει κανονικά.
Beat the Clock. Σειρά από ματς στα οποία οι παλαιστές προσπαθούν να πάρουν γρήγορη νίκη. Αυτός με τον καλύτερο (μικρότερο) χρόνο αναδεικνύεται νικητής.
Blindfold. Οι παλαιστές φοράνε μάσκες που κρύβουν τα μάτια τους και στην ουσία παλεύουν στα τυφλά.
Boiler Room Brawl. Ματς που γίνεται μέσα στον… ας πούμε αποθηκευτικό χώρο ή το λεβητοστάσιο των εγκαταστάσεων όπου γίνονται τα events. Νικητής όποιος μπορέσει να βγει και να φτάσει στο ρινγκ.
Buried Alive. Νικητής αυτός που θα καταφέρει να ρίξει τον αντίπαλο του σε έναν ανοιχτό τάφο και να τον σκεπάσει με χώμα.
Casket Match. Αγώνας που τελειώνει μόνο όταν ο ένας παλαιστής κλείσει τον άλλο σε φέρετρο που βρίσκεται δίπλα στο ρινγκ.
Cage of Death. Αγώνας που γίνεται μόνο στο CZW (Combat Zone Wrestling) και περιλαμβάνει σειρά από κλουβιά και ρινγκ διανθισμένα με διάφορα «όπλα» (συρματοπλέγματα, καρφιά, καρέκλες, τζάμια, λάμπες φθορίου κ.ο.κ.)
Crocodile match. Το συναντάμε μόνο στην Ιαπωνία και όπως καταλαβαίνετε από το όνομα… Ο ηττημένος μιας βεντέτας παλεύει με κροκόδειλο!!! Υπάρχουν παραλαγές και με πιράνχας!
Electric Cage Match. Αγώνας μέσα σε κλουβί όπου τα κάγκελα του είναι ηλεκτροφόρα! Κατά διαστήματα το ρεύμα κόβεται και είναι η μοναδική ευκαιρία οι παλαιστές να σκαρφαλώσουν και να δραπετεύσουν. Συνηθίζεται στο μεξικάνικο promotion AAA.
Empty Arena. Ματς που γίνεται σε άδειο από θεατές γήπεδο. Συνήθως είναι μαγνητοσκοπημένο.
Falls Count Anywhere. Οι παλαιστές μπορούν να αγωνιστούν και να κάνουν pinfall ή submission σε οποιοδήποτε σημείο εκτός του ρινγκ, χωρίς να αποκλειστούν από countout.
Fired match. O ηττημένος "απολύεται" απο το promotion
First Blood. Νικητής όποιος κάνει τον αντίπαλο του να ματώσει.
Flag Match. Κάθε μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθεί να πάρει την σημαία από τη γωνία της αντίπαλης ομάδας. Οι νικητές ακούνε συνήθως στο τέλος και τον Εθνικό ύμνο της χώρα τους.
Gauntlet match. Ένα είδος μίνι τουρνουά. Δύο παλαιστές ξεκινούν τον αγώνα και όταν κάποιος χάνει αντικαθίσταται από άλλον παλαιστή που έρχεται από τα αποδυτήρια. Νικητής όποιος μείνει τελευταίος όταν πια δεν υπάρχουν άλλοι διεκδικητές.
Handicap. Όταν μία από τις δύο πλευρές έχει αριθμητικό πλεονέκτημα. Τρεις εναντίων ενός, τρεις εναντίων δύο, τέσσερις εναντίων ενός κοκ…
Hardcore. Επιτρέπεται κάθε είδους εξωτερική βοήθεια. Κυρίως από χρήσιμα εργαλεία (ρόπαλα, σκάλες, πινέζες κτλ.)
Iron man. Οι παλαιστές παλεύουν για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (30 ή 60 λεπτά) και νικητής βγαίνει όποιος έχει καταφέρει να πάρει περισσότερα pinfalls ή submissions.
Ladder match. Κάποιο αντικείμενο (τίτλος, βαλίτσα) κρέμεται 4 μέτρα ψηλά στο κέντρο του ρινγκ. Νικητής όποιος με τη βοήθεια σκάλας, το κατεβάσει.
Last Chance. Ματς μεταξύ κάποιου κατόχου ζώνης και ενός διεκδικητή, που αν χάσει… τότε δεν δικαιούται να ξαναπαλέψει για τη ζώνη όσο ο συγκεκριμένος πρωταθλητής κρατάει τον τίτλο.
Loser Leaves Town. Ο ηττημένος αυτού το αγώνα εγκαταλείπει συνήθως το promotion.
Luchas de Apuestas. Γίνονται κατά 99% στο Μεξικό ή ανάμεσα σε Μεξικάνους παλαιστές. Ο καθένας σε περίπτωση ήττας χάνει κάτι πολύτιμο. Είτε τη μάσκα είτε τα μαλλιά του, είτε την ίδια του την καριέρα πχ.
Mayhem Ladder Match. Αγώνας ανάμεσα σε πολλούς παλαιστές που εξουδετερώνουν ο ένας τον άλλον μέχρι να μείνουν δύο. Έπειτα ισχύει ότι και στο Ladder Match.
No Count out. Οι παλαιστές μπορούν να μείνουν έξω από το ρινγκ όση ώρα θέλουν.
No Disqualification. Οι αντίπαλοι δεν αποκλείονται επειδή χρησιμοποίησαν κάποια «όπλα» ή εξωτερική βοήθεια. Απλά πρέπει να τελειώσουν το ματς μέσα στο ρινγκ.
No Holds Barred. Σχεδόν όλα επιτρέπονται. Βλέπε No Disqualification match.
Punjabi Prison. Ένα μικρό κλουβί από μπαμπού, μέσα σε ένα μεγαλύτερο κλουβί από μπαμπού και στη μέση το ρινγκ. Το εσωτερικό κλουβί έχει τέσσερις πόρτες από όπου μπορούν να δραπετεύσουν οι παλαιστές, οι οποίες ανοίγουν μόνο μια φορά και για 60 δευτερόλεπτα μόνο. Αν δεν προλάβουν να βγουν οι παλαιστές πρέπει να σκαρφαλώσουν στο μπαμπού. Από το εξωτερικό κλουβί δραπετεύουν μόνο σκαρφαλώνοντας.
Parking Lot Brawl. Η αναμέτρηση λαμβάνει χώρο στο πάρκινγκ των αυτοκινήτων.
Pole match. Ένας πήχης σε μία γωνία του ρινγκ έχει επάνω του ένα συγκεκριμένο αντικείμενο (ρόπαλο, σφυρί κοκ…) όποιος το κατεβάσει το χρησιμοποιεί νόμιμα εναντίων του αντιπάλου του.
Retirement match. Αγώνες που δίνουν συνήθως οι βετεράνοι παλαιστές. Σε περίπτωση που χάσουν (90%) τερματίζουν την καριέρα τους.
Scaffold. Ματς όπου οι παλαιστές παλεύουν σε μια στενή πλατφόρμα 5 μέτρα επάνω από το ρινγκ. Ηττημένος αυτός που θα πέσει.
Scramble match. Συμμετέχουν 5 παλαιστές, εκ των οποίον ο ένας είναι πρωταθλητής τη ζώνης που διεκδικούν οι υπόλοιποι. Διαρκεί 20 λεπτά και ο τίτλος εναλλάσσεται (προσωρινά) σε κάθε pin ή submission. Νικητής είναι αυτός που έχει στην κατοχή του τη ζώνη στο τέλος του χρόνου.
Six Man Mayhem. Δύο παλαιστές στο ρινγκ και 4 στις γωνίες. Όταν κάποιος από τους δύο βγει εκτός, τον αντικαθιστά ένας από τους άλλους 4. Συνηθίζεται στο ROH.
Special Referee. Αγώνας τον οποίο διαιτητεύει κάποιος επιλεγμένος μη διαιτητής. Συνήθως είναι κάποιος celebrity.
Spin the Wheel, Make the Deal. Ένας… τροχός της τύχης καθορίζει το είδος του ματς.
Steel Cage. Ματς που γίνεται μέσα σε κλουβί, με ανοιχτή οροφή. Εκτός από τους κανονικούς τρόπους (pinfall ή submission) νικητής μπορεί να αναδειχθεί όποιος σκαρφαλώσει στα κάγκελα και πατήσει πρώτος στο έδαφος με τα δύο πόδια. Πολλές φορές οι κανονικοί τρόποι νίκης, δεν ισχύουν.
Strap. O νικητής πρέπει να αγγίξει διαδοχικά και τις τέσσερις γωνίες, χωρίς να έχει προλάβει να σπάσει τη σειρά ο αντίπαλος του. Οι δύο παλαιστές είναι δεμένοι με κάποιον τρόπο. Με σχοινί (Bullrope match), με κολάρο (dog collar match) ή ακόμη με αλυσίδες (chains match).
Street fight. Οι παλαιστές αγωνίζονται συνήθως με τα πολιτικά τους ρούχα. Οι κανόνες... ελεύθεροι. Οι παλαιστές μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Stretcher match. Για να τελειώσει ένας τέτοιος αγώνας πρέπει ένας από τους παλαιστές να σύρει τον άλλο επάνω σε ένα φορείο πέρα από μια συγκεκριμένη γραμμή που ορίζεται ως… τερματισμός.
Strip match. Για τις γυναίκες υπάρχει το Bra n’ Panties και για τους άνδρες το Tuxedo. Νικητής όποιος ή όποια καταφέρει να βγάλει… αρκετά ρούχα από τον αντίπαλο του.
Tables match. Ο νικητής πρέπει να γκρεμίσει τον αντίπαλο του μέσα από ένα τραπέζι. Υπάρχει και παραλλαγή με φλεγόμενο τραπέζι (Flaming table).
Taped Fist match. Οι παλαιστές μπορούν να τυλίγουν τις γροθιές τους με ταινία έτσι ώστε να χτυπούν δυνατότερα χωρίς να τραυματίζονται.
TerrorDome. To συναντάμε στο Μεξικό . Οι ίδιοι κανόνες με το Steel Asylum. To Terrordome προηγήθηκε χρονικά.
Triple Threat. Αγώνας ανάμεσα σε τρεις παλαιστές όπου ο καθένας αγωνίζεται για το προσωπικό του συμφέρον.
Three Way. Ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο. Απλά η ονομασία Triple Threat έχει κατοχυρωθεί από το WWE.
Three Stages of Hell ή Three Strikes. Οι αντίπαλοι δίνουν τρία διαφορετικά είδη ματς. Νικητής αυτός που θα κερδίσει τα δύο από τα τρία.
War Games. Δύο ρινγκ δίπλα δίπλα, περικυκλωμένα από ένα κλουβί. Συμμετέχουν στο ματς μόνο ομάδες. Ξεκινούν ένας εναντίων ενός και με χρονικό όριο κάθε λίγο εισβάλουν στο ρινγκ όλοι. Νικήτρια ομάδα αυτή που θα κάνει pinfall σε αντίπαλο όταν όλα τα μέλη της βρίσκονται μέσα στο κλουβί.
2 of 3 falls. Ματς που για να το κερδίσει κάποιος πρέπει να κάνει pin ή submission δύο φορές.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.